Anasayfa

18 Kasım 2012 Pazar

Cinque Terre^^


(Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore)
   
Corniglia 
   En büyük uğraşımız hayal etmekti. Dağların arasında saklanan 5 güzel köy... Öylece keşfedilmeyi bekliyorlar. Kuytuya çekilmiş ve çok fazla herkesin bildiği biryer değil. Dağların yeşilliği, denizin mavisi ve rengarenk evleriyle masallarda geçen renkli bir diyar Cinque Terre J. Biz eylül ayında oradaydık.Büyük şehirlerin gürültü kirliliğinden ve kalabalığından uzak bol bol yürüyüp, yorulup sonra kendinizi denize teslim edebileceğiniz bir yer. Akdeniz’i İtalyada keşfetmek bir başka oluyor. Genelde yaş ortalaması büyük biryer. Sokaklarında yürürken tonton dedelere,örgü ören teyzelere raslayabilirsiniz. Hem trenle hemde  patika  yolundan 5 köyün arasında ulaşıp sağlayabilirsiniz.Tabiki yürümenizi tavsiye ederim çünkü yürüyeceğiniz yerler  kesinlikle  keşfedilmeye değer  yerler.Köylerin arası  yürüyerek zaten  2 saat falan tutuyor .Yürürken denize nazır bir manzara size eşlik ediyor.Kuşbakışı çok iyi fotoğraflar çekebilirsiniz.Şuana kadar gittiğim yerler arasında en orijinaliydi.Kendine has biryer.Daracık sokaklarını seveceksiniz.Birde sanırım Avrupada Türk ‘e raslamadığım tek yer J.
   
   Biz Can ile  pahalı otellerin aksine öğrenci işi  olarak Levanto ‘da bir kamp alanında çadırımızı kurmuştuk(Pian di Picche Camping- Bu arada kamp sahipleri bu kadar güler yüzlü olabilirdi.). Çok daha uygun fiyata geliyor.Çünkü İtalya’nın pahalı bir yerindesiniz J.Zaten Levanto'dan bu beş köye trenle 5-10 dk sürüyor.İlk köy olan Monterosso belki beklentilerinizin altında bir yer olabilir.Çünkü benim fotoğraflarda gördüğüm Cinque Terre  profilini karşılamadı. Monterosso da sadece soğuk havada ,herkes bize bakarken denize girdik.JBenim fovorim Vernazza .Deniz kenarında kayalıkların ucunda kahvaltı ve gece şarap  keyfi unutulmaz.Corniglia’ da fazla kalamadık çünkü; küçük çaplı bir sel’e yakalandık J.Manarola’ da uzun bir yürüme yolu var ve tam karşışında denizle birleşmiş rengarenk evler  bulunuyor .’Burası tam fotoğraflık’ diyeceğiniz bir yer.Son durak Riomoggiore  ve gün batımının tüm yorgunluğumuzu  bir anda silip aldığı son köy.

 Dipnot:Cinque Terre tamamen Can’ın fikriydi.O bana söyleyene dek benim Cinque Terre den haberim bile yoktu.O güzel hayallerinin içine benide kattı sonra beraber hayal edip beraber tattık.
Teşekkür Can.


Monterosso -yaş ortalaması büyük  demiştim 
Monterosso
Vernazza (manzaraya kırmızı bir şarap eşlik ediyor)
Vernazza-kuşbakışı
(eğer yürürseniz bu manzarayı görebilirsiniz)
Vernazza
Vernazza
Vernazza
Monarola



Dar sokakları
Riomoggiore Günbatımı




Bahsettiğim Teyzeler 

12 Kasım 2012 Pazartesi


 *Venice*
Bir yaz günü değil de.’Yazdan kalma güzel bir günde Ziyaret-i Venedik.
Trenle başladım bu yolculuğa ve artık Venedik’e yaklaşmıştım.Tıpkı, heyecanla tren camına yapışan, dışarıya merakla bakan çocuklar gibiydim. Benim için heyecan verici ve özeldi. Hem Venedik’e gelmiştim hemde indiğimde beni karşılayacak bir sürprizim vardı. Şehri, trenden indiğim an hissettim. Kokusu burnuma kadar geldi.
Bir hikayeye başlar gibi gezmeye başladık Venedik’i. Kendimi bir filmin içinde gibi hissediyordum.Tren garından inerken bizi koca bir köprü karşıladı ve oradan sonra filmin içine bizde girdik.Vapurların oluşturduğu dalga sesleri, akordiyon sesleri, tanımadığınız bir sürü dil hepsi o kadar büyüleyiciydi ki. Gözlerimi kapatıp dinledim. Sonra bir fotoğraf gibi izledim şehri. Daracık sokaklarında kayboldum. Labirent gibi her yer her yere çıkarken kaybolmanın zevkini yaşadım. Evlerin sular üzerinde gemi gibi duruşuna hayran kaldım. Her ev kendi çapında bir adaydı sanki. Kiliseler, müzeler ve tarihi yapılar, mimari yapılar derken gözlerimiz sanata kültüre de doydu. Eğer hafızanıza unutulmaz bir Venedik manzarası kazımak istiyorsanız gün batımını kaçırmayın.Pizzadan falan bahsetmeyeceğim bile.
Sehri keşfetmek bizi yordu tabi ki .Bu tatlı yorgunluğu tren garında uyuyarak attık. Biraz estirdi o kadar.